U bent hier: OrganisatieHistorie

Beschikbare bedden

Stichting De Mantelmeeuw WoerdenHier ziet u alle beschikbare bedden, zowel bij ons als in de hele regio.

Historie

 

In het voorjaar van 1995 nam mevrouw W.J. Van Ooyen het initiatief om terminale thuiszorg in Woerden te organiseren. Er volgde een onderzoek naar de noodzaak en de mogelijkheid om een organisatie op te zetten die aanvullende hulp verleent aan familie en vrienden om thuis sterven mogelijk te maken. Deze zorg zou door vrijwilligers worden gegeven, ondersteund en begeleid door een coördinator, een en ander in afstemming en samenwerking met de reguliere beroepsmatige thuiszorg.

Met het passeren van de notariële akte vindt op 4 april 1996 de officiële oprichting plaats van Stichting Vrijwillige Terminale Thuiszorg Woerden. Via de krant worden de eerste vrijwilligers geworven en gaat de eerste cursus van start met 11 vrijwilligers.
Na enkele bestuurswisselingen komt de stichting onder leiding van Jan Ruyten van de pioniersfase in de operationele fase. Vervolgens worden eind 1996 de eerste zorgaanvragen gemeld en wordt hulp ingezet. Eind 1997 wordt de regio Harmelen aan het verzorgingsgebied toegevoegd.

In korte tijd wordt de vraag naar een hospice steeds groter en al snel volgt het initiatief om deze voorziening op te zetten. Dit initiatief wordt ondersteund door gezichtsbepalende mensen uit de regio; zij geven daar uitdrukking aan door een Comité van Aanbeveling te vormen. Er volgen gesprekken met de professionele zorgaanbieders in Woerden: het Hofpoort Ziekenhuis, het Oude Landt, Zorgcentrum Woerden en de thuiszorgorganisaties De Vierstroom en Weidesticht. Deze organisaties onderschrijven de doelstelling van de stichting en zijn enthousiast over de plannen om een hospice te realiseren voor de regio Woerden/Harmelen.

In maart 1998 wordt de Vereniging Vrienden van de Stichting Vrijwillige Terminale Thuiszorg Woerden opgericht, dit om de binding met de gemeenschappen Woerden, Harmelen, Kamerik en Zegveld vorm te geven en om de fondswerving inhoud te geven. Voorzitter is de heer A. Engering, op dat moment loco-burgemeester/wethouder van Woerden.

Ook de regionale huisartsen zijn enthousiast en committeren zich aan ons werk. Dat is ook te merken aan de toenemende mate waarin zij onze hulp inroepen en mensen naar ons verwijzen. Uit hun midden dragen zij een huisarts voor, die als bestuurslid zitting neemt in het bestuur van de stichting.

In januari 2000 wordt een overeenkomst gesloten tussen de stichting en de gezamenlijke zorgaanbieders, waarmee een financieel fundament wordt gelegd onder het initiatief van het hospice. Door deze overeenkomst wordt de basisexploitatie van het hospice voor tenminste 3 jaar gegarandeerd. Vervolgens worden er nog 2 basiscursussen gegeven; de groep vrijwilligers is in korte tijd gegroeid tot meer dan 40 personen.

En dan is het zover: het hospice! De zoektocht naar een geschikt huis eindigt op de Meeuwenlaan 14 in Woerden. Een prachtige locatie, midden in het centrum van de leefgemeenschap, en tegelijk op een rustige plek. Het is een ruim woonhuis waarin we met relatief kleine aanpassingen 3 mooie gastenkamers kunnen realiseren en waar bovendien plaats genoeg is om al onze activiteiten in onder te brengen. Dankzij een betrokken particulier uit Woerden zijn wij in staat om deze locatie te huren. En medio 2000 wordt dan de eerste gast ontvangen in hospice De Mantelmeeuw.

In 2010 is het 10-jarig bestaan van het hospice gevierd. In 2011 bestaat de thuiszorg van de stichting 15 jaar.

 
Please update your Flash Player to view content.

..Meer info onder 'Nieuws'..Ga naar boven