Hospice en vrijwillige terminale thuiszorg Woerden.

Ruim 15.000 euro voor Mantelmeeuw

 

Ruim 15.000 euro is de opbrengst van de collecte die in week 34 werd gehouden voor hospice- en terminale thuiszorgorganisatie De Mantelmeeuw. Tientallen vrijwilligers gingen met hun collectebussen huis-aan-huis op pad in Woerden, Harmelen, Kamerik, Zegveld en Linschoten.

Voor Jan Ulco Hylkema, de collectant met de hoogste collecte-opbrengst (ruim 350 euro), was er een fleurig boeket. ‘Het valt me ieder jaar weer op hoeveel mensen De Mantelmeeuw kennen. En vooral: wéten hoeveel goed werk de Mantelmeeuw-vrijwilligers in het hospice en in de thuiszorg doen. Ik ben blij dat er daarom altijd zo gul gegeven wordt!’, zegt Hylkema, die voor het derde achtereenvolgende jaar collecteerde.

Stichting De Mantelmeeuw in Woerden geeft ondersteuning aan mensen in de laatste fase van hun leven. Dat kan niet alleen in het hospice aan de Meeuwenlaan maar juist ook – wat terminale patiënten graag willen – thuis. Steeds meer mensen weten dat de goed getrainde Mantelmeeuw-thuiszorgvrijwilligers terminale patiënten en hun mantelzorgers ook thuis kunnen ondersteunen. De Mantelmeeuw besteedt dit jaar veel aandacht aan de bekendheid van deze bijzondere vorm van thuiszorg.

De Mantelmeeuw is voor haar financiering voor een belangrijk deel afhankelijk van giften, donaties en sponsoring.

Wie geïnteresseerd is in wat De Mantelmeeuw doet kan elke eerste zaterdag van de maand een kijkje achter de schermen nemen bij het hospice aan De Meeuwenlaan.

 

Jan Ulco Hylkema (links op de foto) , de collectant met de hoogste busopbrengst, ontvangt uit handen van Thom Bierlaagh van de PR-werkgroep van De Mantelmeeuw een fleurig boeket.

Jan Ulco Hylkema (links op de foto) , de collectant met de hoogste busopbrengst, ontvangt uit handen van Thom Bierlaagh van de PR-werkgroep van De Mantelmeeuw een fleurig boeket.

Open ochtend

 

Wist u dat wij elke eerste zaterdag van de maand Open ochtend hebben. Een laagdrempelige manier om kennis te maken met onze organisatie. Omdat u misschien gebruik wilt maken in de toekomst van onze mogelijkheden of omdat u belangstelling heeft voor het vrijwilligerswerk.

Eerstvolgende Open ochtend: Zaterdag 1 oktober aan de Meeuwenlaan 14 van Stichting De Mantelmeeuw. Van 10 tot 12 uur.

Voor belangstellenden staat koffie klaar in het tuinhuis achter het hospice waar u geïnformeerd wordt over de zorg die wij kunnen bieden thuis en in het hospice. Ook is er vaak de mogelijkheid voor een rondleiding zodat u in de gelegenheid bent de sfeer van het hospice zelf te ervaren.

Collecte Stichting de Mantelmeeuw

In de week van maandag 22 t/m zaterdag 27 augustus wordt er gecollecteerd voor De Mantelmeeuw (hospice en vrijwillige terminale thuiszorg). Tientallen vrijwilligers gaan die week met een collectebus huis-aan-huis op pad in Woerden, Harmelen, Kamerik, Zegveld en Linschoten.

Voor haar financiering is De Mantelmeeuw voor het grootste deel afhankelijk van giften, donaties en sponsoring.

Picknick ‘Pluk de dag’

Wegens het wisselvallige weer gaat de picknick zowel op 3 juli als op 10 juli niet door!

Volgende keer zien wij u graag op onze picknick!

Picknick ‘Pluk de dag’ in Bredius

 

Stichting de Mantelmeeuw organiseert een grote picknick op Landgoed Bredius.

Op zondag 3 juli 2016 met als titel ‘Pluk de dag’.

 

Genieten van een heerlijke picknick in het gras? Van 13.00 uur- 16.00 uur organiseert De Mantelmeeuw onder het motto Pluk de dag een ‘benefiet-picknick’ in het gras van Landgoed Bredius. Lekker lui onder een boom, met een mand vol heerlijks onder handbereik, kun je die dag het leven van z’n zonnigste kant  beleven. Er zijn lekkere hapjes en er is sfeervolle muziek en voor de kinderen zijn er leuke activiteiten terwijl de ouders van het zonnetje genieten.

 

Wij weten dat het leven soms (te) kort is. We weten ook hoe mensen die bij ons in zorg zijn om die reden nog alles uit het leven willen halen en tot het einde intens willen genieten. Het leven vieren, ook die kant hoort bij de Mantelmeeuw. Daarom:  Pluk met ons de Dag!

 

U kunt een goed gevulde picknickmand bestellen via info@demantelmeeuw.nl . De mand krijgt u in bruikleen en is gevuld met allerlei lokale heerlijkheden. De mand is vanaf 12.30 uur af te halen bij onze kraam bij de Brediusschuur. U kunt tot 29 juni 2016 reserveren.

 

We vullen manden voor 2-4 personen.

Geeft u aan bij uw aanmelding voor hoeveel volwassenen en Picknickhoeveel kinderen u een picknickmand wilt. Kinderen € 7,50 p.p. en volwassenen € 15 p.p.  U kunt uiteraard ook een mand voor 4 volwassenen bestellen. Voor de inhoud moet u denken aan vers stokbrood met heerlijk beleg van kaasboer en slager, vers fruit, sapjes, een flesje wijn en nog vele andere verrassende lekkernijen. Ook aan de kinderen wordt gedacht met hapjes waar zij van houden.

 

Een picknick heeft droog weer nodig, bij slechte weersvoorspellingen wordt uitgeweken naar zondagmiddag 10 juli. Op 29 juni kunt u op deze site lezen of de picknick definitief doorgaat. Er zullen verschillende zitjes zijn maar picknickt u het liefst lekker lui in het gras neem dan vooral uw kleedje mee!

 

In het park zijn 2 lokaties waar u kunt gaan zitten, de kleine boomgaard schuin tegenover de Brediusschuur of de grote speelweide waar ook de activiteiten voor kinderen zich aan de randen van het veld zullen bevinden.

 

Wij vragen u na aanmelding € 7,50 aan te betalen , deze kosten krijgt u terug indien de picknick wegens slecht weer niet doorgaat of u uiterlijk 30 juni aangeeft verhinderd te zijn wanneer de picknick verplaatst word naar 10 juli.

 

Zondag 3 juli: gezellig picknicken in Bredius met De Mantelmeeuw. U komt toch ook?

 .

Nieuwsbrief april 2016

De nieuwsbrief van april 2016 van Vrienden van de Mantelmeeuw is uitgekomen.

Nieuwsbrief april 2016 Vrienden van de Mantelmeeuw

 

Nieuwe (thuis)zorgvrijwilligers Mantelmeeuw

Maandag 4 april ging bij hospice De Mantelmeeuw de vlag even uit. Niet alleen bestond de thuiszorgvrijwilligersdienst van het hospice exact twintig jaar, maar ook kon diezelfde dag een groep nieuwe vrijwilligers worden gecertificeerd. Acht vrijwilligers rondden op 4 april hun basistraining van 10 dagdelen met een certificaat af. Vanaf nu kunnen ze in de (thuis)zorgpraktijk worden ingezet. Dat betekent dat ze vrijwilligersdiensten gaan draaien in het hospice aan de Meeuwenlaan. Daarnaast verlenen ze  – minstens zo belangrijk maar minder bekend – zorg thuis bij terminale patiënten die de laatste fase van hun leven in hun eigen huis willen blijven. Het beroep op deze (gratis) dienst van De Mantelmeeuw neemt de laatste tijd toe.

 

6 vrijwilligers van de nieuwe groep

6 vrijwilligers van de nieuwe groep

Mantelmeeuw zoekt vrijwilligers

 

Wie graag iets waardevols wil betekenen voor mensen in de laatste fase van hun leven is welkom als vrijwilliger bij De Mantelmeeuw (hospice en terminale thuiszorg). Stichting De Mantelmeeuw is op zoek naar vrijwilligers die – na een training – bij mensen thuis of in het hospice aan de Meeuwenlaan in de laatste fase van het leven en hun familie op een goede manier kunnen ondersteunen.

Vrijwilligers (m/v) hoeven geen speciale vooropleiding te hebben. Wel wordt van de vrijwilliger verwacht dat hij of zij deelneemt aan een introductiecursus.

Op 8 februari start er een nieuwe introductiecursus. Daarin worden vrijwilligers wegwijs gemaakt in het zinvolle werk voor De Mantelmeeuw, een instelling die voor haar zorg aan mensen in de laatste fase afhankelijk zijn van vrijwilligers en donaties.

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met een van de coördinatoren: Angela Weerelts,  tel. 06-21244402 of Helmy Smit, tel. 06-21245931 of ze kunnen een mail met het verzoek om meer informatie sturen naar coordinator@demantelmeeuw.nl.

 

Nieuwsbrief december 2015

 

De nieuwsbrief Vrienden van de Mantelmeeuw van december 2015 is uitgekomen.

 

Nieuwsbrief december 2015

Veel bezoekers bij jarige Mantelmeeuw

 

Enkele honderden mensen bezochten zaterdag 19 september de Open Dag van De Mantelmeeuw (hospice en vrijwillige thuiszorg). De Mantelmeeuw organiseerde deze ontvangst in het kader van haar vijftienjarig bestaan. “We zien al hun positieve reacties als waardering voor ons werk”, zegt Mantelmeeuw-directeur Mirjam Bijlenga. “Als vrijwilligersorganisatie kunnen we samen met huisartsen en wijkverpleging echt een belangrijke bijdrage leveren aan de gemeenschap. Het was mooi om zaterdag al die bezoekers te laten ervaren met hoeveel warmte, goede zorg en aandacht dat gebeurt!”

 

Mooie belevenissen

Mantelmeeuw-ambassadeur burgemeester Victor Molkenboer opende de Open Dag met waarderende woorden over de manier waarop De Mantelmeeuw van betekenis is tot het eind van iemands leven. Hij onthulde een prachtige foto van het Brediuspark, die dankzij fotograaf Hans van Ommeren en een gift van een Woerdense familie nu de tuin verfraait.

Daarna startten in alle ruimten van het hospice, binnen en buiten, de activiteiten. Veel mensen bekeken het gebouw voor het eerst tijdens de rondleidingen. Ze waren ontroerd door de film van Olaf Schuur, die met emotie laat zien hoe mensen die sterven in het hospice gewoon mens kunnen zijn. De kookvrijwilligers zorgden de hele dag voor met liefde klaargemaakte hapjes waar Mantelmeeuw-gasten vaak met nostalgie van genieten, zoals stoofpeertjes, draadjesvlees en gehaktballetjes.

Auteur en zorgvrijwilligster Trudy ten Have las voor een aandachtig gehoor columns voor uit haar boekje ‘Laatste zwaai’. Schilderijen van gasten van het Inloophuis ‘Leven met kanker’ konden bekeken worden met op de achtergrond sfeervolle live-muziek, gespeeld door Margriet Sijm (accordeon) en Henk Binnendijk (gitaar).

Rondom de ‘Verhalencirkel’, een hulpmiddel om van gedachten te wisselen, kwamen ontroerende gesprekken tot stand, en onder de bladerkroon van de ‘dromenboom’ zorgde Maartje van den Bosch met haar gedichtjes voor mooie belevenissen. Beeldhouwer Roel Bos demonstreerde hoe je aan een beeld werkt, en jong en oud leerden hoe je met wat simpele bloemen en groen uit de tuin  kleine bloemengroetjes maakt.

 

Vrijwilligers in hospice en bij mensen thuis

In de tuin stonden kraampjes van Stichting de Regenboogboom, het Inloophuis, Libris Boekhandel en De Mantelmeeuw zelf. Precies vijftien jaar geleden gingen de deuren van De Mantelmeeuw (hospice en vrijwillige terminale thuiszorg) op deze plek aan de Meeuwenlaan open.

De Mantelmeeuw geeft ondersteuning aan mensen in de laatste fase van hun leven. Met hulp van getrainde vrijwilligers kunnen terminale patiënten thuis of in het hospice aan de Meeuwenlaan op een waardige en persoonlijke manier afscheid nemen van het leven.

De Mantelmeeuw draait met het hospice en de minstens zo belangrijke zorg bij mensen thuis nagenoeg volledig op vrijwilligers. Bij de Stichting zijn in totaal 120 vrijwilligers betrokken.

Voor haar financiering is De Mantelmeeuw voor het grootste deel afhankelijk van giften, donaties en sponsoring.

 

Onthulling prachtige foto van Hans van Ommeren van Bredius Park

Onthulling prachtige foto van Hans van Ommeren van Bredius Park

 

 

Webdesign and development by Joniisraeli.com