Hospice en vrijwillige terminale thuiszorg Woerden.

Open ochtend

 

Wist u dat wij elke eerste zaterdag van de maand Open ochtend hebben. Een laagdrempelige manier om kennis te maken met onze organisatie. Omdat u misschien gebruik wilt maken in de toekomst van onze mogelijkheden of omdat u belangstelling heeft voor het vrijwilligerswerk.

Eerstvolgende Open ochtend: Zaterdag 3 september aan de Meeuwenlaan 14 van Stichting De Mantelmeeuw. Van 10 tot 12 uur.

Voor belangstellenden staat koffie klaar in het tuinhuis achter het hospice waar u geïnformeerd wordt over de zorg die wij kunnen bieden thuis en in het hospice. Ook is er vaak de mogelijkheid voor een rondleiding zodat u in de gelegenheid bent de sfeer van het hospice zelf te ervaren.

Collecte Stichting de Mantelmeeuw

In de week van maandag 22 t/m zaterdag 27 augustus wordt er gecollecteerd voor De Mantelmeeuw (hospice en vrijwillige terminale thuiszorg). Tientallen vrijwilligers gaan die week met een collectebus huis-aan-huis op pad in Woerden, Harmelen, Kamerik, Zegveld en Linschoten.

Voor haar financiering is De Mantelmeeuw voor het grootste deel afhankelijk van giften, donaties en sponsoring.

Picknick ‘Pluk de dag’

Wegens het wisselvallige weer gaat de picknick zowel op 3 juli als op 10 juli niet door!

Volgende keer zien wij u graag op onze picknick!

Picknick ‘Pluk de dag’ in Bredius

 

Stichting de Mantelmeeuw organiseert een grote picknick op Landgoed Bredius.

Op zondag 3 juli 2016 met als titel ‘Pluk de dag’.

 

Genieten van een heerlijke picknick in het gras? Van 13.00 uur- 16.00 uur organiseert De Mantelmeeuw onder het motto Pluk de dag een ‘benefiet-picknick’ in het gras van Landgoed Bredius. Lekker lui onder een boom, met een mand vol heerlijks onder handbereik, kun je die dag het leven van z’n zonnigste kant  beleven. Er zijn lekkere hapjes en er is sfeervolle muziek en voor de kinderen zijn er leuke activiteiten terwijl de ouders van het zonnetje genieten.

 

Wij weten dat het leven soms (te) kort is. We weten ook hoe mensen die bij ons in zorg zijn om die reden nog alles uit het leven willen halen en tot het einde intens willen genieten. Het leven vieren, ook die kant hoort bij de Mantelmeeuw. Daarom:  Pluk met ons de Dag!

 

U kunt een goed gevulde picknickmand bestellen via info@demantelmeeuw.nl . De mand krijgt u in bruikleen en is gevuld met allerlei lokale heerlijkheden. De mand is vanaf 12.30 uur af te halen bij onze kraam bij de Brediusschuur. U kunt tot 29 juni 2016 reserveren.

 

We vullen manden voor 2-4 personen.

Geeft u aan bij uw aanmelding voor hoeveel volwassenen en Picknickhoeveel kinderen u een picknickmand wilt. Kinderen € 7,50 p.p. en volwassenen € 15 p.p.  U kunt uiteraard ook een mand voor 4 volwassenen bestellen. Voor de inhoud moet u denken aan vers stokbrood met heerlijk beleg van kaasboer en slager, vers fruit, sapjes, een flesje wijn en nog vele andere verrassende lekkernijen. Ook aan de kinderen wordt gedacht met hapjes waar zij van houden.

 

Een picknick heeft droog weer nodig, bij slechte weersvoorspellingen wordt uitgeweken naar zondagmiddag 10 juli. Op 29 juni kunt u op deze site lezen of de picknick definitief doorgaat. Er zullen verschillende zitjes zijn maar picknickt u het liefst lekker lui in het gras neem dan vooral uw kleedje mee!

 

In het park zijn 2 lokaties waar u kunt gaan zitten, de kleine boomgaard schuin tegenover de Brediusschuur of de grote speelweide waar ook de activiteiten voor kinderen zich aan de randen van het veld zullen bevinden.

 

Wij vragen u na aanmelding € 7,50 aan te betalen , deze kosten krijgt u terug indien de picknick wegens slecht weer niet doorgaat of u uiterlijk 30 juni aangeeft verhinderd te zijn wanneer de picknick verplaatst word naar 10 juli.

 

Zondag 3 juli: gezellig picknicken in Bredius met De Mantelmeeuw. U komt toch ook?

 .

Nieuwsbrief april 2016

De nieuwsbrief van april 2016 van Vrienden van de Mantelmeeuw is uitgekomen.

Nieuwsbrief april 2016 Vrienden van de Mantelmeeuw

 

Nieuwe (thuis)zorgvrijwilligers Mantelmeeuw

Maandag 4 april ging bij hospice De Mantelmeeuw de vlag even uit. Niet alleen bestond de thuiszorgvrijwilligersdienst van het hospice exact twintig jaar, maar ook kon diezelfde dag een groep nieuwe vrijwilligers worden gecertificeerd. Acht vrijwilligers rondden op 4 april hun basistraining van 10 dagdelen met een certificaat af. Vanaf nu kunnen ze in de (thuis)zorgpraktijk worden ingezet. Dat betekent dat ze vrijwilligersdiensten gaan draaien in het hospice aan de Meeuwenlaan. Daarnaast verlenen ze  – minstens zo belangrijk maar minder bekend – zorg thuis bij terminale patiënten die de laatste fase van hun leven in hun eigen huis willen blijven. Het beroep op deze (gratis) dienst van De Mantelmeeuw neemt de laatste tijd toe.

 

6 vrijwilligers van de nieuwe groep

6 vrijwilligers van de nieuwe groep

Mantelmeeuw zoekt vrijwilligers

 

Wie graag iets waardevols wil betekenen voor mensen in de laatste fase van hun leven is welkom als vrijwilliger bij De Mantelmeeuw (hospice en terminale thuiszorg). Stichting De Mantelmeeuw is op zoek naar vrijwilligers die – na een training – bij mensen thuis of in het hospice aan de Meeuwenlaan in de laatste fase van het leven en hun familie op een goede manier kunnen ondersteunen.

Vrijwilligers (m/v) hoeven geen speciale vooropleiding te hebben. Wel wordt van de vrijwilliger verwacht dat hij of zij deelneemt aan een introductiecursus.

Op 8 februari start er een nieuwe introductiecursus. Daarin worden vrijwilligers wegwijs gemaakt in het zinvolle werk voor De Mantelmeeuw, een instelling die voor haar zorg aan mensen in de laatste fase afhankelijk zijn van vrijwilligers en donaties.

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met een van de coördinatoren: Angela Weerelts,  tel. 06-21244402 of Helmy Smit, tel. 06-21245931 of ze kunnen een mail met het verzoek om meer informatie sturen naar coordinator@demantelmeeuw.nl.

 

Nieuwsbrief december 2015

 

De nieuwsbrief Vrienden van de Mantelmeeuw van december 2015 is uitgekomen.

 

Nieuwsbrief december 2015

Veel bezoekers bij jarige Mantelmeeuw

 

Enkele honderden mensen bezochten zaterdag 19 september de Open Dag van De Mantelmeeuw (hospice en vrijwillige thuiszorg). De Mantelmeeuw organiseerde deze ontvangst in het kader van haar vijftienjarig bestaan. “We zien al hun positieve reacties als waardering voor ons werk”, zegt Mantelmeeuw-directeur Mirjam Bijlenga. “Als vrijwilligersorganisatie kunnen we samen met huisartsen en wijkverpleging echt een belangrijke bijdrage leveren aan de gemeenschap. Het was mooi om zaterdag al die bezoekers te laten ervaren met hoeveel warmte, goede zorg en aandacht dat gebeurt!”

 

Mooie belevenissen

Mantelmeeuw-ambassadeur burgemeester Victor Molkenboer opende de Open Dag met waarderende woorden over de manier waarop De Mantelmeeuw van betekenis is tot het eind van iemands leven. Hij onthulde een prachtige foto van het Brediuspark, die dankzij fotograaf Hans van Ommeren en een gift van een Woerdense familie nu de tuin verfraait.

Daarna startten in alle ruimten van het hospice, binnen en buiten, de activiteiten. Veel mensen bekeken het gebouw voor het eerst tijdens de rondleidingen. Ze waren ontroerd door de film van Olaf Schuur, die met emotie laat zien hoe mensen die sterven in het hospice gewoon mens kunnen zijn. De kookvrijwilligers zorgden de hele dag voor met liefde klaargemaakte hapjes waar Mantelmeeuw-gasten vaak met nostalgie van genieten, zoals stoofpeertjes, draadjesvlees en gehaktballetjes.

Auteur en zorgvrijwilligster Trudy ten Have las voor een aandachtig gehoor columns voor uit haar boekje ‘Laatste zwaai’. Schilderijen van gasten van het Inloophuis ‘Leven met kanker’ konden bekeken worden met op de achtergrond sfeervolle live-muziek, gespeeld door Margriet Sijm (accordeon) en Henk Binnendijk (gitaar).

Rondom de ‘Verhalencirkel’, een hulpmiddel om van gedachten te wisselen, kwamen ontroerende gesprekken tot stand, en onder de bladerkroon van de ‘dromenboom’ zorgde Maartje van den Bosch met haar gedichtjes voor mooie belevenissen. Beeldhouwer Roel Bos demonstreerde hoe je aan een beeld werkt, en jong en oud leerden hoe je met wat simpele bloemen en groen uit de tuin  kleine bloemengroetjes maakt.

 

Vrijwilligers in hospice en bij mensen thuis

In de tuin stonden kraampjes van Stichting de Regenboogboom, het Inloophuis, Libris Boekhandel en De Mantelmeeuw zelf. Precies vijftien jaar geleden gingen de deuren van De Mantelmeeuw (hospice en vrijwillige terminale thuiszorg) op deze plek aan de Meeuwenlaan open.

De Mantelmeeuw geeft ondersteuning aan mensen in de laatste fase van hun leven. Met hulp van getrainde vrijwilligers kunnen terminale patiënten thuis of in het hospice aan de Meeuwenlaan op een waardige en persoonlijke manier afscheid nemen van het leven.

De Mantelmeeuw draait met het hospice en de minstens zo belangrijke zorg bij mensen thuis nagenoeg volledig op vrijwilligers. Bij de Stichting zijn in totaal 120 vrijwilligers betrokken.

Voor haar financiering is De Mantelmeeuw voor het grootste deel afhankelijk van giften, donaties en sponsoring.

 

Onthulling prachtige foto van Hans van Ommeren van Bredius Park

Onthulling prachtige foto van Hans van Ommeren van Bredius Park

 

 

Open dag 19 september

Open dag wegens 15 jaar hospice De Mantelmeeuw. Zaterdag 19 september.

Met als thema: “van betekenis tot het einde”.

Wat voor iemand van betekenis is in het leven kan heel verschillend zijn. Hoe je geleefd hebt en je kijk op het leven wat nog voor je ligt (lang of kort) is hierop van invloed. Door hierover te spreken met mensen in je omgeving  laat je weten wat voor jou van betekenis is. Daarbij is het aan een ieder hoeveel en wat je wilt delen. Anderen om je heen kunnen dan van betekenis zijn op de momenten dat je dit nodig hebt doordat ze op de hoogte zijn van je wensen.

 

Verschillende activiteiten tijdens de Open dag zullen in meer of mindere mate een relatie hebben met dit thema.

 

Om 11 uur zal de dag op bijzondere wijze geopend worden door onze ambassadeur burgemeester Victor Molkenboer.

 

U bent van harte welkom tussen 11 en 16 uur voor een kopje koffie/thee met wat lekkers of een drankje. De gehele dag vinden er verschillende activiteiten plaats. Voor de tijdstippen en locaties op het erf leest u hieronder het definitieve programma.

 

Op de oprit naast het hospice zullen er een aantal kramen staan:

 

* Boekhandel Libris met mooie, bijzondere en interessante boeken rond thema.

* Het netwerk Informele organisaties in Woerden met informatie over de aangesloten vrijwilligersorganisaties waar men een beroep op kan doen bij verschillende ondersteuningsvragen. Van betekenis zijn voor een ander is vaak wat mensen beweegt die werkzaam zijn bij deze organisaties.

* Stichting de Regenboogboom die kinderen van 0 tot 100 jaar laat ontdekken hoe ze zelf de kracht in zich hebben een gevoel van veiligheid en vrijheid te kunnen scheppen in tijden dat het moeilijk is of bij ziekte. Zie ook regenboogboom.nl

* Inloophuis Leven met kanker, een ontspannen ontmoetingsplaats in Woerden voor mensen die leven met kanker en hun naasten.

* Stichting de Mantelmeeuw, onze eigen kraam met informatie en verkoop bundel ‘Laatste Zwaai’ van Trudy ten Have.

 

In de schuur welke is omgebouwd tot een intiem klein theater:

* Vertoning van de film rond het hospice gemaakt in 2010 door Olaf Schuur en eerder te zien geweest op onze vorige open dag en nog steeds actueel. Om 11.15 uur en 14.30 uur.

* Voordrachten uit de bundel ‘Laatste zwaai’ door de auteur zelf, Trudy ten Have. Om 12.15 uur en 15.15 uur.

Doorlopend in de tuin rond het hospice:

* De gedichtenboom met Maartje van den Bosch: “Om mijn poëzie op een speelse wijze aan de man te brengen,  transformeer ik tijdens de open dag de catalpa boom tot ‘dromenboom’.

Allerlei voorwerpen die ik er in hang, verwijzen naar mijn gedichten. De bezoeker mag iets aanwijzen en ik kies er mijn gedicht bij. Het contact dat via de poëzie ontstaat met het publiek, is fantastisch.”

* Beeldhouwer Roel Bos laat de betekenis zien van deze kunstvorm en hoe de eigen ideeën en gedachten hun weg vinden in het materiaal.

* De beleving van eten. Eten is meer dan alleen voedsel tot je nemen. Eten is geur, kleur, smaak. Is herinneringen aan vroeger of een dierbaar persoon. Is van betekenis om de dag een beetje te kleuren en ervan te genieten. De kookvrijwilligers van de Mantelmeeuw geven betekenis aan elke maaltijd, hoe klein dit soms ook is en laten dit zien op de Open dag.

 

Kantoor van het tuinhuis:

* De verhalencirkel. Schuif eens aan en hoor hoe de verhalencirkel een rol kan spelen om erachter te komen wat een ander bezig houdt. De Verhalencirkel is een speels hulpmiddel waarmee je in gesprek kunt gaan over levensvragen. In een 1-op-1 gesprek of in een groep, met iemand die je al langer kent, of iemand die je juist beter wilt leren kennen. Zo kan je erachter komen wat voor de ander van betekenis is en hoe jij van betekenis kan zijn.

* Om 13 uur. Bloemengroetjes maken. Soms is juist dat kleine zo van betekenis. Met hele eenvoudige materialen een klein bloemengroetje maken, wat meegenomen kan worden om aan een dierbare te geven of om zelf van te genieten. Bloemen spelen ook altijd een rol van betekenis binnen het Hospice.

 

Vergaderzaal van het tuinhuis:

* Expositie schilderijen gemaakt door gasten van het Inloophuis Leven met kanker onder leiding van het atelierteam, bestaand uit 3 beeldend kunstenaars.

* Begeleidende muziek door diverse muzikanten, waarbij u even lekker kunt neerstrijken met een kopje koffie. Margriet Sijm op de trekharmonica en Henk Binnendijk op de gitaar

 

Hospice:

 

Rondleidingen waarbij op een aantal momenten op basis van kleine groepjes en onder begeleiding van een vrijwilliger men de sfeer van het hospice kan proeven. De rondleidingen zijn onder voorbehoud afhankelijk van de situatie in het huis. De privacy van de bewoners zal worden gewaarborgd en heeft prioriteit.

De eerste rondleiding start om 11.30 uur en vervolgens om het uur.

 

 

Webdesign and development by Joniisraeli.com