Hospice en vrijwillige terminale thuiszorg Woerden.

Nachtzorgvrijwilliger

 

Vrijwilligerswerk speelt zich niet alleen af overdag. We zetten onze vrijwilligers ook in bij mensen in de thuissituatie om te waken gedurende de nachtelijke uren. Ook in het hospice kan een vrijwilliger ingezet worden als extra dienst in de nacht.

In de thuissituatie gaat het om nachtzorg waarbij de rol van de mantelzorger wordt vervangen, deze kan slapen om energie op te doen voor de zorg overdag.

Deze nachtzorg kan gegeven worden door vrijwilligers wanneer geen sprake is van verpleegkundige handelingen gedurende de nacht. In veel situaties laat de praktijk zien dat dit mogelijk is. Het gaat dan om waken, lichte verzorgende taken zoals assisteren bij de toiletgang of draaien in bed. Maar ook luisteren en ‘er zijn’ wanneer er behoefte is aan een praatje omdat men de slaap niet kan vatten.

Juist de zorg in de nachtelijke uren kenmerkt zich door een zekere intimiteit en rust.

Omdat sommige vrijwilligers juist deze uren zo bijzonder vinden of gewoon praktisch meer mogelijkheden hebben om zich in te zetten in de nacht, vormen zij een aparte groep. Er is ook de mogelijkheid zowel overdag als ’s nachts inzetbaar te zijn als vrijwilliger. De nachtzorg vrijwilligers ontvangen dezelfde basistraining.

 

Webdesign and development by Joniisraeli.com