Hospice en vrijwillige terminale thuiszorg Woerden.

Historie

De geschiedenis van De Mantelmeeuw gaat terug tot 1995. Toen nam mevrouw W.J. van Ooyen het initiatief om terminale thuiszorg in Woerden te organiseren. Om thuis sterven mogelijk te maken, wilde zij een organisatie van vrijwilligers opzetten. De vrijwilligers gingen aanvullende hulp verlenen aan familie en vrienden van een stervende, in samenwerking met de reguliere beroepsmatige thuiszorg.

Met het passeren van de notariële akte vindt op 4 april 1996 de officiële oprichting plaats van Stichting Vrijwillige Terminale Thuiszorg Woerden, later omgedoopt in Stichting De Mantelmeeuw. Onder leiding van Jan Ruyten komt de stichting van de pioniersfase in de operationele fase. Eind 1996 worden voor het eerst vrijwilligers als hulp ingezet. Eind 1997 wordt de regio Harmelen aan het verzorgingsgebied toegevoegd.

De vraag naar een hospice wordt steeds groter, en al snel volgt het initiatief om deze voorziening op te zetten. Er volgen gesprekken met de professionele zorgaanbieders in Woerden, zoals het Hofpoort Ziekenhuis, het Oude Landt, Zorgcentrum Woerden en de thuiszorgorganisaties De Vierstroom en Weidesticht. Deze organisaties onderschrijven de doelstelling van de stichting en zijn enthousiast over de plannen om een hospice voor de regio Woerden/Harmelen te realiseren.

In maart 1998 wordt de Vereniging Vrienden van de Stichting Vrijwillige Terminale Thuiszorg Woerden (huidige naam Vereniging Vrienden van de Mantelmeeuw) opgericht. De Vrienden hebben binding met de gemeenschappen Woerden, Harmelen, Kamerik en Zegveld en geven inhoud aan de fondsenwerving.

Ook de regionale huisartsen zijn enthousiast. Ze doen in toenemende mate een beroep op onze hulp en verwijzen mensen door.

In januari 2000 wordt een overeenkomst gesloten tussen de stichting en de gezamenlijke zorgaanbieders. Daarmee wordt een financieel fundament gelegd onder het initiatief voor het hospice. De overeenkomst garandeert de basisexploitatie van het hospice voor ten minste drie jaar.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

De zoektocht naar een geschikt huis voor vestiging van het hospice eindigt op de Meeuwenlaan 14 in Woerden. Een prachtige locatie, midden in het centrum van de leefgemeenschap, en tegelijk op een rustige plek. Het is een ruim woonhuis waarin met relatief kleine aanpassingen vier mooie gastenkamers worden gerealiseerd. Er is ook plaats genoeg voor alle andere activiteiten, zoals training en scholing van vrijwilligers. Dankzij een betrokken particulier uit Woerden is de Stichting in staat om deze locatie in eerste instantie te huren. Medio 2000 wordt in hospice De Mantelmeeuw de eerste gast ontvangen.

Webdesign and development by Joniisraeli.com