Ga naar de inhoud

Voorlopig plan nieuwbouw Mantelmeeuw klaar, fondsenwerving van start

Woerden, 9 juli 2024 (persbericht) – Omwonenden en andere belanghebbenden zagen vorige week als eersten het voorlopige ontwerp voor de nieuwbouw van Stichting de Mantelmeeuw. Het nieuwe hospice wordt gebouwd aan de Burgemeester H.G. van Kempensingel.

Het pand krijgt de vorm van een grote villa. Het biedt straks ruimte aan zes bewonerskamers, twee familie-/huiskamers en andere functionele ruimtes. Architectenbureau Arcom presenteerde het plan en liet zien dat het gebouw zowel aan de straat- als aan de parkzijde een duidelijk herkenbare gevel heeft.  Daarmee sluit het ontwerp zowel aan bij de overige woningen in de straat als bij de bouwstijl rond de singel, een vereiste ook vanuit de commissie Omgevingskwaliteit en Erfgoed Woerden. “Het huis gaat daarnaast door zijn markante uitstraling een duidelijke verbinding aan met het aangrenzende Landgoed Bredius. Ook hebben alle bewonerskamers op deze manier uitzicht op het groen”, zegt de architect.

De financiering van het nieuwbouwplan is nog niet helemaal rond: er is nog een gat in de begroting waarvoor fondsen worden geworven.

Goede buur zijn

“Wij zijn oprecht blij met dit ontwerp”, vertelt Mirjam Bijlenga, directeur van De Mantelmeeuw.  “Mensen die straks het hospice gaan gebruiken, kunnen genieten van het uitzicht op een prachtige omgeving. En inpandig is er voldoende ruimte om ook hun families goed te kunnen ontvangen. Daarbij bleken we echt elke vierkante meter hard nodig te hebben, ook voor de functionele ruimtes zoals voorraadkamer, wasruimte, overleg-/kantoorruimte en vrijwilligersruimte. En het is superfijn dat we straks een lift hebben, zodat alle ruimtes goed bereikbaar zijn.”

De aanwezige omwonenden en belanghebbenden gaven aan positief te staan tegenover het initiatief.  Ze verwachten van De Mantelmeeuw dat het hospice een goede buur zal zijn. Wel moeten zij er erg aan wennen dat op de al vele jaren braakliggende kavel nu zo’n groot gebouw komt te staan. Die kavel was weliswaar bestemd voor bebouwing met dit soort afmetingen, maar de Mantelmeeuw-vertegenwoordigers snapten goed hoeveel impact het heeft op de buurt. 

Bouwsom hoger, meer fondsen nodig

De kosten van de nieuwbouw vallen hoger uit dan oorspronkelijk begroot. Alles is intussen fors duurder geworden. Niet alleen de bouwmaterialen en bouwkosten, maar ook de eisen rond duurzaamheid en de uitstraling van het pand zorgen voor hogere kosten. De Mantelmeeuw kan samen met de Vriendenvereniging ongeveer twee derde van de kosten dekken, maar voor de resterende € 884.000 is er nog een gat in de begroting. De werkgroep Fondsenwerving is daarom nu echt van start gegaan. Woerdenaren die ideeën hebben zijn van harte welkom, maar uiteraard ook bedrijven die willen sponsoren in natura en iedereen die een financiële bijdrage wil doen aan de bouw. Bijlenga: “Een grote uitdaging, maar we zijn optimistisch! Woerden is altijd heel betrokken gebleken bij De Mantelmeeuw en bijna iedereen kent het hospice, direct of indirect. Het is mooi en best bijzonder om een hospice te hebben in de eigen gemeente. Dat is iets wat we moeten koesteren. Met het nieuwe pand kunnen we meer aanvragen honoreren. Dat is  hard nodig. In het eerste halfjaar van 2024 hadden we al meer opnamen dan vijf jaar geleden in een heel jaar, en steeds vaker moeten we gasten weigeren – wat we niet willen. En we weten dat de behoefte aan hospiceplekken alleen maar stijgt.”