Word jij ook zo gelukkig van iets doen voor een ander?
Vrijwilligers zijn het hart van de Mantelmeeuw. Zij zetten zich met veel passie en liefde in voor de mensen die onze ondersteuning nodig hebben en zijn bepalend voor de sfeer en cultuur. Sommige vrijwilligers zijn al meer dan 12,5 jaar verbonden aan De Mantelmeeuw. Elke week opnieuw zetten zij zich in om mensen die in de laatste fase van hun leven zijn aangekomen en hun naasten te ondersteunen. Onze vrijwilligers zijn geen zorgmedewerkers, wel mensen die graag iets voor een ander doen en die door ons speciaal voor dit ‘werk’ worden opgeleid. Bij de Mantelmeeuw zijn verschillende soorten vrijwilligers actief: zorgvrijwilligers, kookvrijwilligers en ook een tuinman, vrijwilligers in de klussendienst, de nieuwsbriefredactie, PR-werkgroep, collectanten etc.
Word vrijwilliger bij De Mantelmeeuw!
Vrijwilligerswerk doen bij de Mantelmeeuw is bijzonder. Onze vrijwilligers zijn stuk voor stuk belangrijk voor mensen die in de laatste fase van hun leven verkeren en voor hun naasten. Inlevingsvermogen, er zijn voor de ander en jezelf even opzij kunnen zetten zijn daarbij van groot belang. Je krijgt daar ook wat voor terug. Toegelaten worden door iemand in een bijzondere tijd, iets voor iemand kunnen betekenen, de ontmoetingen en unieke levensverhalen die mensen soms delen.
Vrijwilligerswerk doen bij de Mantelmeeuw is mooi, maar niet altijd gemakkelijk. Daarom krijgen al onze vrijwilligers een training waarin we aandacht besteden aan eigen ervaringen, waarden en normen, open staan voor wat de ander wil en eigen grenzen aangeven.
Vrijwilligerswerk bij de Mantelmeeuw doe je niet alleen. Je werkt samen met collega vrijwilligers en de coördinator. Loop je tegen iets aan dat jouw deskundigheid overstijgt? Dan is er een vangnet van de mensen waarmee je samenwerkt zoals de wijkverpleging en de huisarts.
Bij de Mantelmeeuw zijn verschillende soorten vrijwilligers actief: zorgvrijwilligers, kookvrijwilligers en ook een tuinman, vrijwilligers in de klussendienst, de nieuwsbriefredactie, PR-werkgroep, collectanten etc.
Onze zorgvrijwilligers in het hospice leven en bewegen mee met de bewoners en hun familie. Als gastvrouw/gastheer zijn ze verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in het hospice. Hun aanwezigheid zorgt voor veiligheid en rust voor de bewoner en hun naasten. De vrijwilligers staan de bewoner en zijn of haar familie bij op alle momenten dat daar behoefte aan is en geven mantelzorgers de ruimte om af en toe afstand en rust te nemen. Daarnaast nemen zij ook de licht verzorgende taken op zich op de momenten dat de wijkverpleging niet in huis is.
Zorgvrijwilligers geven ook ondersteuning aan mensen thuis. De vrijwilligers zijn er voor hen, maken een praatje, helpen bij het huishouden en doen zo nodig boodschappen. Ze zijn er overdag of juist tijdens de nacht. Deze vrijwilligers doen hetzelfde ‘werk’ als een mantelzorger.
De kookvrijwilligers zorgen ervoor dat in ons hospice op maat wordt gekookt. Zij vragen elke bewoner naar zijn of haar specifieke wensen. Dat kan een klein hapje zijn of een driegangenmenu. Een lekkere haring van de markt of een paar verse aardbeitjes. Soms wordt er niet veel gegeten maar is de geur en even proeven al heel waardevol. De maaltijden worden dagelijks vers bereid. Indien gewenst kan de bewoner aangeven dat een familielid mee-eet.
Graag iets voor De Mantelmeeuw betekenen maar niet in de rol van zorg- of kookvrijwilliger, wij kunnen ook vrijwilligers gebruiken voor onder andere onze PR-werkgroep.
Wij vragen van vrijwilligers een beschikbaarheid van 2 keer 4 uur per week gemiddeld.
Als vrijwilliger rooster je jezelf in binnen een gemeenschappelijk rooster. Zo heb je veel invloed om het vrijwilligerswerk in te passen naast werk of andere bezigheden.
Wil je (misschien) vrijwilliger worden bij de Mantelmeeuw? Neem dan telefonisch of via de mail contact op met een van onze coördinatoren. We gaan graag met je in gesprek om samen de mogelijkheden te verkennen. Na je aanmelding wordt je uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst. De vervolgstap is een verdere kennismaking bij je thuis. De coördinatoren bekijken samen of op het moment van aanmelden het werk bij je past en of jij bij de organisatie past. Indien er meer aanmeldingen zijn dan plekken in de training kan het dat we je op de wachtlijst plaatsen.
Onze vrijwilligers
Klik op de foto’s voor een vergroting.
Ervaring
- Meeuwenlaan 14 | 3443 BC Woerden
- 0348-423784
- Info@demantelmeeuw.nl
Een donatie via de bovenstaande QR-code is anoniem. Voor overschrijving per bank zie pagina steun ons.